Słodkości owocowe zero waste

Kategorie Konfitury

Konfitury można zrobić samemu, ale równie dobrze można zaufać sprzedawcy ekologicznemu

Pyszne, zdrowe i bez konserwantów

Konfitury można zrobić samemu, ale równie dobrze można zaufać sprzedawcy ekologicznemu (https://ranozebrano.pl/napoje-przetwory/dzemy-i-konfitury). Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasz produkt nie posiada zbędnych zagęszczaczy, konserwantów i sztucznych słodzików. Większość z producentów EKO odchodzi również od słodzenia konfitur białym cukrem, zastępując go stewią lub sokiem z winogron. Tego rodzaju rozwiązanie jest idealne dla diabetyków, osób zmagających się z insulinoopornością i chorobami autoimmunologicznymi, np. Hashimoto. Do przygotowania najczęściej stosuje się owoce spadowe, lekko uszkodzone (po odjęciu niezdatnej do spożycia części) lub nie do końca zabarwione czy niewyrośnięte. Można zatem spokojnie stwierdzić, że doświadczony sadownik dzięki produktom konfiturowym sprawia, że nic się nie marnuje, przyczyniając się do szerzenia idei zero waste. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wybierało się wyłącznie najlepsze owoce ze zbiorów, co znacznie podbijało cenę produktu. Obecnie, zwłaszcza biorąc pod uwagę chęć nieszkodzenia klientowi i środowisku wybiera się inne metody.

Tradycyjnie przyjmuje się, że konfitury, w odróżnieniu od dżemu czy powideł, muszą być bardzo słodkie. Jeśli rezygnujemy z białego cukru, lub nie chcemy z nim przesadzić, musimy wybierać słodkie owoce, które nadadzą im właściwy smak. Nie jest to oczywiście zasada, ponieważ pomysłów na konfitury jest tyle ile ich spożywających, dlatego na rynku pojawiają się też kwaśne i słodko-kwaśne produkty.

Z czego robić konfitury i jak przechowywać?

Proces przygotowania konfitur jest dość żmudny, wymaga precyzji i właściwego zachowania, zwłaszcza podczas procesu gotowania. Jeśli mamy pewność, że kupowany przez nas produkt jest zdrowy, ekologiczny i pozbawiony polepszaczy, warto zastanowić się, czy nie skusić się właśnie na niego, by oszczędzić czas. Najbardziej tradycyjne przetwory tego typu są robione z truskawek, wiśni, malin i porzeczek (czerwonej, czarnej i białej), ale coraz częściej pojawiają się przetwory poziomkowe, agrestowe czy różane. Cytrynowe, żurawinowe i z czarnego bzu, dodawane do herbaty lub spożywane często, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, doskonale pomagają w utrzymaniu naturalnej odporności organizmu, mają właściwości obniżające ciśnienie oraz pomagają utrzymać prawidłową pracę narządów.

Konfitury mają dość długi okres przydatności do spożycia, a raz otwarte powinny być przechowywane w lodówce. Słoik raz otwarty nie ulotni w całości swojego aromatu, przez co nie wpłynie też na smak i konsystencję konfitury. Cenowo, konfitury ekologiczne, nie odstają od sklepowych produktów nafaszerowanych cukrem. Warto zatem zastanowić się nad prawidłowym wyborem produktu. Samo zdrowie, a jakie pyszne!

Background obraz autorstwa freepik - www.freepik.com